Når vi er på ferie, så har vi ikke TV med, men vi vil gerne have lidt internet, så vi kan søge efter seværdigheder, campingpladser osv. Men mange steder kan det være en udfordring og få et ordentlig signal.

Billede1

Teleselskaberne har indtil flere af deres abonnementer hvor det er muligt og bruge data i udlandet, med dette er det blevet meget lettere og være uafhængig af campingpladsernes ofte dårlige net.

Der findes flere forskellige former . Det koster selvfølgelig et beløb at oprette, men hvis man fx er afsted i en måned, kan man oprette og for en måned, nøjes med et acceptabelt beløb, sammenlignet med hvad man hurtigt kan bruge på dårlige net forbindelser osv. på campingpladsen.

Til dette lille projekt har vi brugt en 4G router og en Smart Disc GSM antenne.

Routeren der her er valgt er en lille pocket 4G router fra D-Link, routerne har 4 porte og selvfølgelig trådløst netværk. Denne router behøver en 5V 2A strømforsyning, der medfølger en almindelig 230V strømforsyning. Hvis man gerne vil være 100% uafhængig kan man vælge en anden router som direkte kan kører på 12V. Vi kan hvis det er nødvendigt også køre denne via batteri, blot via en inverter.

Billede2D-Link N300 Pocket router

Smarteq Disc GSM antennen vi har valgt er en lille fiks antenne, som er beregnet til at montere på taget af campingvognen eller båden. Antennen er lille og fiks, og fylder kun 90mm i diameter og 45mm i højden.
På antennen er der et 2,5m kabel på. Dertil kommer de to adaptorkabler som medfølger, de er begge 20cm og har henholdsvis SMA/m og SMA/f-CRC stik hvilket gør at de er kompatible med rigtig mange af de USB modemer der er på markedet.
Desuden har antennen en forstærkning på 2,15. Antennen understøtter både 2G/3G/4G.

Billede3Smarteq Disc antenne, lille og kompact. Antennen giver både bedre signal i forhold til at man ikke skal have signalet igennem aluplader, men giver også mulighed for at familien kan være på nettet selv om solafskærmningen er nede, da denne ofte også kan dræbe signalerne ret så effiktivt.

Da vi som sagt ikke har TV med på tur, så har vi en antennemast i vognen som vi ikke bruger til noget, så hvorfor ikke udnytte den, og dermed have den yderlige mulighed og kunne hæve vores lille GSM antenne.
Antennen er som sagt beregnet til at montere direkte ned på taget af fx din campingvogn eller båd. Den er derfor forsynet med en gummipakning som skal slutte tæt, når den spændes ned mod taget. For at gøre antennen tæt, har vi savet en rund disc af vandfast krydsfiner.

billede4Her ses undersiden af antennen med gummipakningen som gør antennen vandtæt når den spændes mod underlaget.

Billede5
Antennen spændt ned mod discen af vandfast krydsfiner.

For at kunne montere antennen på toppen af masten, måtte plastictoppen på antennemasten modificeres lidt. Der er fjernet lidt plastic, for til sidst at spænde de to vinkelbeslag på toppen.

Billede6Det ”modificerede” topbeslag påmonteret 2 vinkler.

Nu kan vi få selve antennen monteret på beslaget, det klares let og enkelt med 4 skruer igennem vinklerne og op i den vandfaste finerplade som vi har monteret under antennen. Det er vores måde og gøre det på, man kan selvfølgelig også sagtens lave det selv om der er en TV antenne i masten, det er kun fantasien der sætter grænsen.

Billede7
Antennen monteret på antennemastens top.

Tilbage er der blot og genmonter antennen på mastens top.

Billede8Antennen færdigmonteret på masten.

Nu er det vigtigste på plads, tilbage er blot og lave en plads til routeren og USB modemet. Vi har valgt og lave det i klædeskabet, hvor antennemasten går ned, og dermed en naturlig placering, da vi også lige skal tænke på længden af kablet.

Billede9Vi har her lavet en lille holder til både USB modem og routeren. Holderen gør at vi uden problemer kan lade det hele stå under kørsel, men samtidig kan vi let fjerne det fra vognen fx i vinterhalvåret. Længst til venstre ses USB modemet, hvor kablet fra GSM antennen på taget er isat, og USB modemet er derefter forbundet til routeren via et USB forlængerkabel.

Billede10Skulle det knibe med forbindelsen, så kan antennen nu hæves 1 meter yderligt over taget.

Se også Internet i udlandet eller på farten