Dometic cre080 kompressor køleskab montering 1

Som så mange andre, så har vi også oplevet at det almindelige absoberingskøleskab svigter. Nogle gange kan det køre en uge uden problemer, andre gange 2 dage. Det er en træls situation, at man ikke altid kan stole på en vigtig ting, som sit køleskab, det er jo trods alt det vi skal indtage, som det skal holde koldt. Dette kan i sidste og værste ende jo give nogle ret alvorlige sygdomme, og dermed måske en ødelagt ferie.

Med baggrund i den usikkerhed, som køleskabet giver, så har vi altid haft vores køleboks med, den er fuldstændig ligeglad med hvad temperaturen er, den holder bare temperaturen. Bagdelen ved denne er at den jo ikke er fastmonteret, men står løst, og skal evt. slæbes ind og ud af vognen. Og så fylder den jo naturligvis lidt. Derfor blev vi enige om at nu skulle det være, og der skulle et kompressorkøleskab i vores kørevogn.

Overvejelserne

Tankerne var mange, hvor stor skulle det være m.m. Så her er lidt om de kriterier som vi gik ud fra:

 • Hvor stort skulle det være
 • Lille fryser
 • Hvad var målene, skulle jo både kunne komme ind af døren, og ikke være større end det eksisterende
 • Strømforbrug
 • Kompressor type/fabrikat
 • Klimaklasse
 • Pris

Rent størrelsesmæssigt, så var det eksisterende på 117 liter. Men vi kunne ikke rigtig finde noget i den størrelse som opfylde vores krav. Men ved lidt eftertanke, så fandt vi ret hurtigt ud af, at vi måske ikke skulle fokusere så meget på det eksisterende, da et absoberingskøleskab oftest ikke kan udnyttes fuldt ud. Da dette vil nedsætte køleevenen helt enormt. Tanker gik tilbage på vores køleboks, den er på knap 40 liter, og det har vi fint kunne klare os med.

Valget faldt derfor på Dometic CRE080:

 • Størrelsen
  • Fryser 7,5 liter
  • Kølesektion 71 liter
  • Eller et stort køleskab på 80 liter (fryseren kan pilles ud)
 • Målene passer med at det fint kan komme ind af døren
 • Strømforbruget er opgivet til 0,354 Kwh pr døgn (DC@5/25) hvilket indikere at dette er beregnet ved jævnstrøm og med 5°C i køleskabet og udenomstemperatur på 25°C)
 • Danfoss Kompressor
 • Klimaklassen er opgivet til ST
 • En pris på 6.015,-

Fryseren lyder ikke af meget, men prøv og tag 7 liter mælk og stabel dem, det er mere end man lige tror, og hvis man tænker lidt over hvad man putter ind, eller måske lige pakker kød osv om, så kan der være en del.

Lige mht til fryser, så skal man også her være lidt vågen, vi fandet også et andet skab, men det kunne, kun fryse ned til -6 grader, ikke meget værd for en fryser.

Strømforbruget er relativ lavt, hvilket skyldes, den styring som er bygget ind i skabet. Den gør at kompressoren kan køre med varierende hastigheder, afhængig af omgivelserne. Men alt i alt et meget fornuftigt strømforbrug, også selv om man ligger lidt til, producenterne har det jo med at pynte lidt.

Kompressoren er hjertet i hele køleskabet, og det er derfor vigtigt at det er en god kvalitet og ikke lige der, man skal gå på kompromis. Danfoss er i vores optik en af de absolut bedste i den henseende. Så også tjek til dette punkt.

Når man snakker klimaklasse, så har det noget at gøre med, i hvilke omgivelser køleskabet kan operere under. Skabet her er i klimaklasse ST, hvilket står for Sub Tropisk (16°C - 38°C), hvilket vidst dækker de flestes behov. 

Vores køleboks har samme klimaklasse, og den har uden problemer kunne fungere i direkte sol, i højere temperaturer. 

Ud over disse ting, så har skabet også indbygget en batterivagt, som automatisk frakobler skabet hvis batterispændingen kommer under 10,4V  og genindkobler automatisk når spændingen igen er over 11,7V.

Og sidst men ikke mindst, så er der skabet sikret elektronisk mod omvendt polaritet, så kommer du til at bytte rundt på + og - så brænder du ikke noget af.

Alle disse ting skal man naturligvis tage højde for inden man køber.

Demontering af det gamle absoberingskøleskab

Ja den første del, er jo og få det gamle ud - hvilket kan give lidt udfordringer 😊

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 2Det eksisterende absoberings køleskab

Det eksisterende køleskab, er skruet fast ind i selve skabet, og ikke mindst er der også både strøm og gasrør til skabet. Disse ting er det første vi skal have afbrudt. Som det første så tag regulatoren af gasflasken, så er det begrænset hvad man kan lave af ulykker der.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 4Gashanen lukkes og røret afmonteres ved hanen, så gassen er afbrudt.

Når røret er skruet af, så kan man med fordel sætte en blændprop i røret, så er man godt hjulpet. Blændprop og omløber kan købes mange steder - Bemærk at når man har lavet den slags her, så er det vigtigt og få systemet gastestet efterfølgende!

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 12

Nu er gassen afbrudt ved hanen og næste step er og få gasrøret frigjort fra bagsiden af køleskabet, så den del er frigjort.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 3Gasrøret frigøres fra magnetventilen på bagsiden af køleskabet, således at røret er fri fra både køleskab og hanen.

Selve køleskabet er skruet fast indefra, de findes let bag blændpropperne.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 3Bag blændpropperne finder man de skruer som holder køleskabet fast til selve skabet.

Når skruerne er ude, er der ikke rigtig mere som holder køleskabet fast. Men det skulle dog vise sig at det sad bedre fast end som så. Ikke fordi det var skruet fast, men det sad simpelthen i spænd i skabet. Da man jo ikke helt kan vide, hvorledes det er sat fast, så måtte der skilles lidt mere ad.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 6For at se om der er yderlige skruer, så må der skilles lidt mere ad, og eneste sted, er ovenfra ved kontrolpanelet.

Da panelet er afmonteret (skruerne sidder inde bag drejeknapperne), kan man se lidt mere, det viste sig dog hurtigt, at der ikke var flere skruer, Men nu er toppen blottet, og man kan også få lidt bedre fat i skabet.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 3

Nu er skabet så meget ude at man kan komme til at afbryde både 230v og 12v, dette sidder let tilgængelig ovenpå skabet.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 8

Nu er alt afbrudt, så nu er det bare og få skabet ud - hvilket der måtte bruges en del kræfter, bandeord og prusten til 😊 - Men gu ak og ve, trængslerne er ikke helt forbi, da skabet er kommet ud, viser det sig, at uanset hvad vej det vendes, så er det ca. 5 cm for bred til at kunne komme ud af døren, nå men så er der jo ikke andet for, end og gå igang med at disektere skabet, indtil det kan komme ud.

Hele "aggregattet" på bagsiden, er skruet fast på selve køleskabet, og sidder fast inde i skabet med køleribberne, så ud med alle de mange skruer, og af med køleribberne inde i skabet, og så kunne man få hele bagdelen af. Og skabet er nu i et mål, så der lige var 5mm i overskud til at få det ud af døren 😊

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 2Køleskabet uden køleelement, brænder m.m

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 10Hele brænderdel og køledel.

Det var den sure tjans, nu til det mere sjove, nemlig og få det nye køleskab installeret. Først skal vi have gjort klar. Det nye skab er mindre, både i bredde og højde, så der skal lige laves lidt forarbejde. Som det kan ses, så når hylden ikke helt ud til væggen, og da køleskabet ikke er helt så højt, har vi besluttet og lave en hylde under skabet, så der skal en ny hylde til her.

Bemærk de aflange isoleringsstykker som hænger ned, disse skal vi have af, men gem dem, da de fint kan genbruges.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 11

Montering af det nye kompressorkøleskab

Den nye hylde er lidt over bund niveau på risten, så vi skal have noget på væggen, så hylden har noget og ligge på, men også så vi kan få dækket det frie af risten, ellers vil der komme en masse træk ind den vej.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 13Listen har en dobbeltfunktion, den giver hylden noget og støtte på, og så lukker den for den del af risten som er under den nye hylde.

 

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 14Den nye hylde er på plads.

Det nye køleskab skal ovenpå den nye hylde, for at sikre at hylden ikke kommer til at bue, og laves der et par støttebuer, så hylde har et godt fundament. Godt nok skal det nye skab også skrues fast i siderne, men det er stadigvæk noget tyndt plade. Og derfor er et godt fundament et godt udgangspunkt.

De lodrette støtter, får en lille skrue, inde fra skabet af, så de ikke kan kæntre. Den vandrette skrues fast i de lodrette.

Den vandrette liste, som er skruet fast på selve pladen, er monteret ca. 80mm fra væggen, da skabet skal kunne hente luft gennem risten. Vognen er udstyret med tagudluftning, så det er ret nemt. Skabet skal blot skubbes ind, og så passer det med at der er ca. 75mm luft mellem bagside, af køleskabet og væggen. 

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 15

Inden vi lukker af, så monteres den nye bagbeklædning, som kommer til at danne væg, ud mod risten.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 16

Den nye hylde er nu på plads, der er her valgt en 12mm plade, så der er en ordentlig plade til køleskabet og stå på.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 17

Det nye skab er 10cm smallere end det gamle, og vi skal derfor have lavet nogle solide støtter som vi kan skrue skabet fast i. Ved at måle afstanden på skabet, fra kanten og til center af skruehullerne, kan man måle sig frem til hvor den lodretstående støtte skal sidde.

Her er det et stykke limtræ som lige var ved hånden og som er 100mm så det var nemt blot at flække. Støtterne bliver skruet fast igennem siderne på skabene på begge sider, blot så de ikke kæntre.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 18

For at undgå kulebroer, og ikke mindst resonans fra skabet, så kan vi lige så godt isolere hulrummet, hvilket også er med til at skabet bliver holdt på plads. Her er der brugt 50mm styrolit plade.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 19

Da skabet jo er smallere, giver det også en udfordring ved rammen, i vores tilfælde bliver der en revne på 25mm på begge sider, Det kan relativ let lukkes med en liste, som skrues fast ind i den eksisterende ramme.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 22

 Så er det tid til at lave generalprøve på monteringen, vi var heldige, målene passer, og skabet passer som fod i hose.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 25

Der var dog et par ting som sprang i øjnene - stålfronten og de lyse lister. Men det kan man jo heldigvis gøre noget ved. I og med at det gamle køleskab jo var skilt ad til atomer, så skilte vi døren ad, tog fronten fra denne, fik den tilpasset, og så så var fronten pludselig magen til det gamle. 

Listerne der også sprang i øjnene, kunne vi ikke lige finde noget folie i trælook der svarede til skabene, så de blev helt enkelt beklædt med sort folie, så ligner det blot rammen på køleskabet. Og springer ikke lige i øjnene.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 26

Siderne fik vi isoleret, inden vi satte skabet ind, nu er turen kommet til toppen, under hylden i skabet over, er der 40mm luft, hvilket vi skal have dækket af, så der ikke kommer træk ind den vej. Hylden kan heldigvis løftes, og man kan komme til den vej. Dette vil samtidig også kunne bruges som "serviceluge" hvis man skal til kompressoren eller andet, da dette sidder på toppen af skabet.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 27

Nu er det tid til at få lukket af ved risten. Her er der genbrugt de lodrette isoleringstykker som sad bagved det gamle køleskab, de er skåret til, så de sidder stramt. For at sikre at der ikke kan komme vand/fugt ind, så er alle samlingerne forseglet med silicone. Da der kan komme vand ind her, igennem risten, er det vigtigt det bliver forseglet godt, heller for meget end for lidt. 

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 24

Til slut er det blot at koblet skabet til batteriet, her skal man tage højde for afstand til batteriet, så man ikke får for meget strømtab. Køleskabet bruger ikke det store når det køre, men tager en del lige i startøjeblikket.

I manualen er der et fint monogram, som forklare hvad mmder skal benyttes afhængig af længden.

Vi kunne godt "nøjes" med et 6mm2 kabel ud fra monogrammet. Men heller gå lidt op, så spændingstabet ikke er så stort, så vi har trukket et 10 mm2 kabel til at føde skabet. 

Det var det 😊 Og så er det rart, at det kører via 12 volt, og med vores Solcelle på taget, som også lader super godt selv i gråvejr, så kan det fint køre imens vi køre fra plads til plads, eller syd på, uden problemmer.

Men vi vil da også gerne lige fortælle lidt om selve køleskabet. Vi syntes nemlig det har nogle ret smart små detaljer.

Skulle man komme ud for, ikke og have brug for fryseren, ja så hiver man da bare fryseren ud, og så har man totalt 80 liter køleskab, det er altså lidt smart. Fryseren er lige til at sætte ind i slidsen igen og bare lukke klappen i, så har man sin fryser igen.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 34

Har man behov for at have et par høje flasker i skabet, ja så kan det også lade sig gøre, men kan nemlig åbne en del af hylden og dermed lave et ret højt rum

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 33

Styringen er praktisk anbragt inde i skabet, og er meget let og intuitiv at bruge, i styringen er lyset også anbragt. Som et venligt vink med en vognstang, så begynder lyset og blinke hvis køleskabsdøren har været åben i mere end 5 minutter, og indikere at nu kan du godt se og blive færdig.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 32

Når skabet ikke er i brug, er der en lavet en lille krog, som man kan låse lågen imod, det gør at den kan stå på klem, men alligevel ikke gå op.

Dometic cre080 kompressor køleskab montering 36

Som en lille bonusoplysning, så testede vi skabet inden montering, vi satte det til i et værelse med ca. 21 graders varme, og termometeret viste 24 grader inde i skabet. Efter ca. 75 minutter var det nede på 6 grader, godt nok tomt, men det er ok hurtigt.

Daglig brug...

Efter nu at have brugt skabet nogle gange, er vi kun blevet bekræftet, i at det var den helt rigtige beslutning. Køleskabet kan uden problemer indeholde mad og drikkevare til mindst 4 - 5 dage til os 2 voksne.

Som det kan ses på billedet, så bruger vi en høj slank saftevandsbøtte til både salat og kold kartoffelsalat. Så kan de fint stå i døren, og fylder meget mindre end fx i en rund skål.

Samtidig har vi et par kurve, som vi bruger til pålæg og andre ting som let kan stables i disse. På den måde, så er det hurtigt bare lige og tage kurven fx med pålæg, og sætte den på bordet.

Dometic kompressor koeleskab 1

Fryseren, her kan vi typisk have frostvare til ca. 4 - 6 dage, selvfølgelig lidt afhængig af hvad man skal have.

Vi gør fx det, at kødpakker, tages ud og kommer i poser, så det bare en flad brik der kan stables. På billedet herunder, har vi frostvare til 5 dage.

Dometic kompressor koeleskab 2

 HUSK - Gastest inden du tager vognen i brug igen. 

Se også Fra Dometic RMD8551 absoberingskøleskab til Thetford T2160 kompressor køleskab