Ranzausminde camping 1
Som så mange andre, har vi valgt og holde vores sommerferie i Danmark. Og selv om vi har været på mange steder og pladser i Danmark, så er der jo altid steder, man lige mangler og udforske, har hørt om osv.

Skamlings Camping

Vi har hørt om en lille plads i Sønderjylland, Skamlings Camping, som skulle være et rigtig skønt sted, uden en masse dikkedare, men med masser af natur – lige en plads der tiltaler os.
Skamlings Camping ligger mellem Bjert og Sjølund, i den østlige del af Sønderjylland, og som navnet siger, lige op af Skamlingsbanken.

Pladsen er en gammel botanisk have, som nu er ”bygget” om til campingplads. Der er som sagt ikke en masse overflødigt her, nogle vil nok kalde den primitiv.

Skamlings Camping 2Indkørslen til Skamlings camping

Så snart man køre ind af indkørslen til Skamlings camping, er det som om at tiden går i stå, og ikke mindst, man føler en ro og fred.
Her er ikke nogen stor fancy reception, men blot et flere hundrede år gammelt bindingsværkshus, hvor et skilt på døren i gavlen, fortæller at man skal ringe på klokken.

Skamlings Camping 3Receptionen på Skamlings camping

Selve pladsen har ikke nogen nummererede parceller, men flere græsarealer, rundt om huset, og med flere små kroge.

Skamlings Camping 4
Skamlings Camping 5
Skamlings Camping 6
Flere steder på pladsen kan man se at det tidligere har været en botaniske have, her er mange store smukke træer, buske m.m. På pladsen finder man også en lille sø, med i hundredvis af åkander, et smukt syn, som man kun kan blive glad af.

Skamlings Camping 7Søen med de mange åkander, et smukt syn.

De sanitære faciliteter på pladsen er ikke moderne, men de er rene og fungere som det skal.

Skamlings Camping 7aServicebygningen

Skamlings Camping 7b1 af de 2 udekøkkener

Skamlings Camping 7cBaderum.

Skamlings Camping 7dToiletter

Er man lidt historisk interesseret, har man helt sikkert hørt om Skamlings banken. Denne ligger ganske få hundrede meter bag ved pladsen.

Skamlingsbanken er et 2 – 3 km langt højdedrag som med op til 113m over havet, er det højeste punkt i Sønderjyllad. Her finder man en helt unik udsigt ud over Lillebælt og man kan uden videre se Lillebæltsbroen.

Siden 1843 har Skamlingsbanken været et samlingssted for folkemøder og andre historiske begivenheder. Her har mange berømtheder holdt taler, fx N.F.S Grundtvig, Laurids Skau og Orla Lehmann.

I dag er Skamlingsbanken et idyllisk sted, med fine stier, og en masse historie.

Skamlings Camping 8Smuk udsigt direkte til Fyns land

Skamlings Camping 9Lillebæltsbroen

Den 24. Juni 1945 samles her op imod 100.000 mennesker, for at fejre Danmarks Befrielse. Og ikke mindst mindes de 83 faldne modstandsfolk fra region 3 som dækkede Syd og sønderjylland.
Flere af talerne benyttede også her lejligheden til at fortælle om den historiske betydning området har haft igennem historien, og ikke mindst betydningen af stedet, for de Danske som af flere omgange har måtte kæmpe for deres sprog, tilhørsforhold m.m.

Under mødet opstod tanken om at rejse et mindesmærke på stedet. Hvilket blev ført ud i livet og indviet den 2. Maj 1948. Her havde man indsamlet så mange midler, at man kunne købe 7 tønderland samt bygge klokkestablen.

I klokkestablen hænger der 6 malmklokker. De 5 af klokkerne spiller hver dag i sommerhalvåret de første takter af Prins Jørgens march, kl. 12, 15 og 18, som var det kaldesignal BBC spillede når de sendte til Danmark under besættelsen. Den store klokke slutter af med bedeslag.

Skamlings Camping 10Klokkestablen

Skamlings Camping 11I bunden af klokkestablen, ligger der 4 store sten, med navnene på de 83 modstandsfolk, som gav det dyrebareste de havde, for et frit Danmark.

Ud over dette smukke mindesmærke, så finder man her også flere ikoniske mindesmærker, talerstolen fra 1903, mindesmærker over flere af de stolte Danskere, som vogtede Danmarks sag og var med til at bevare det danske sprog og vores kultur i en turbulent periode mellem flere krige.

Skamlings Camping 12

Skamlings Camping 13

Skamlings Camping 14

Skamlings Camping 15

Et lidt specielt mindesmærke her, er Støtten. Støtten stod færdig i oktober 1863, med skriften ”Minde om den danske sags forkæmpere” samt navne på 18 af de markante personer. Året efter blev området besat af Preussiske soldater, som ikke syntes om mindesmærket, og sprængte det, og solgte de 25 granitsten på auktion.

To dansksindede mænd fra egen købte disse på vegne af selskabet omkring Skamlingsbanken. Støtten blev i 1866 rejst igen. De ødelagte hjørner og kanter er følger efter sprængningen.

Skamlings Camping 16Støtten

Skamlings Camping 17

Skamlings Camping 17aUd over disse mindesmærker, er der opsat flere bænke, med forskellige spørgsmål, som – stedet taget i betragtning – kan give stof til eftertanke.

Skamlings Camping 17b

Her på toppen af Sønderjylland, finder man også Skamlingsbankens restaurant, den ligger smukt på toppen, men et helt fantastisk panorama view ud over Lillebælt.

Skamlings Camping 18

Hele området er smukt og her er masser af natur, men man skal være obs på at det er temmelig kuperet.

Næste etape på vores sommertur går til Als, vi har været på Als før, men ikke det sted som vi har set mest til, så et oplagt mål.

Hertugbyens Camping

Hertugbyens camping ligger meget centralt på Als, nærmere betegnet Augustenborg, og et fint udgangspunkt for ture rundt på Als. Pladsen ligger også rigtig fint i forhold til byen, fra pladsen og ind til udkanten af byen, er der kun ca. 400m.

Hertugbyens camping 19

Pladsen har hvad der skal være, en servicebygning, en lille reception, en fiskebutik, hvor ejeren sælger sine ny fangede fisk. Servicebygningerne er pæne og med fine store rum.
Og så en superskøn udsigt over Augustenborg fjord, fra næsten hele pladsen.

Hertugbyens camping 20

Fra den nedre ende af campingpladsen, kan man via stisystem gå ned til fjorden, hvor der er fine bademuligheder, men også nogle fine alleer, som går lige ind til Augustenborg by og slot.

Hertugbyens camping 21Kort uden for pladsen, via stisystemet, kommer man ned Augustenborg badeanstalt.

Hertugbyens camping 22

Alle'erne som man finder i skoven, er en rest fra den tid hvor hele skoven var en del af Augustenborg slotspark.

Hertugbyens camping 23De langstrakte flotte alleer.

Når man siger Augustenborg, så siger man også Augustenborg slot. Slottet er en flot og virkelig en oplevelse, også bare udefra.

Hertugbyens camping 24

Hertugbyens camping 25

Hertugbyens camping 26

Hertugbyens camping 27

Men ud over slottet så finder man også her Augustenborg kunstpark. Er man til kunst, er her nogle forskellige kunstneriske installationer. Og selv om det ikke lige er noget som siger os noget, så var der alligevel noget som fangede øjet.

Hertugbyens camping 28Tingstedet af Steen Christensen.

Hertugbyens camping 29utroligt flot lavet i granit.

Selve Augustenborg by, får naturligt nok en afspejling af slottet, og der ligger rigtig mange smukke og flotte huse. Byen er hyggelig og alt er i gåafstand.

Hertugbyens camping 30

Hertugbyens camping 31

Er man til Geocaching, så er her også rigtig fin mulighed for at dyrke dette, både ordinære geocaches, fx rundt langs med eventyrstien, men også en nyere type af caches som kaldes Adventure lab. Her får man en række opgaver, og kommer tæt på specifikke ting, og som en naturlig del heraf, ting som man måske ikke lige tænker over, med mindre man er lokalkendt. Vi fik en superfin "rundtur" omkring slottet på denne måde.

Augustenborg by, rummer alt hvad der er nødvendigt, både bager, pizzeria, købmand m.m. Og kommer man til Augustenborg – og om man skal have noget eller ej – skal man unde sig selv den oplevelse og gå ind i den ”lille” letkøb butik, lige midt på hovedgaden. Butikken ser ikke ud af meget udefra, men her kan man nærmest få alt, mangler du en et par skruer, opvaskemiddel, gær, en ny vindjakke eller et par gummistøvler, så er det her. Det er ikke tit man ser disse butikker mere.

I byen finder man ud over bylivet også lystbådehavnen med masser af liv.

Augustenborg ligger som nævnt midt på Als, og en nærliggende ting, er naturligvis og besøge Sønderborg, som også er en gammel og historisk by, med mange seværdigheder.

Hertugbyens camping 32Sønderborg Slot med den ikoniske Dybbøl mølle i baggrunden.

Men ud over Sønderborg slot og Dybbøl mølle, så byder Sønderborg også på et rigt gademiljø, med gadecafeer, gågader m.m.

Hertugbyens camping 33

Hertugbyens camping 34

Hertugbyens camping 35Selv i rendestenen er der kræset for detaljerne

Hertugbyens camping 36I Sønderborg finder man også mange smukke gamle bygninger.

Hertugbyens camping 37Huset for de smalle mennesker

Hertugbyens camping 38

Er man til en slentretur langs med fjord og skov, kan man gå en tur langs med den gamle Gendarm sti som findes langt med havn og fjorden.

Stien er totalt 84 km og går fra Padborg over Sønderborg og videre til Høruphav. Stien har navn efter de gamle grænsegendarmer, der i mange år kontrollerede skibsfarten langs kysten, og bevogtede grænsen mellem Tyskland og Danmark. Gendarmerne gik til fods, og havde hver især en strækning som de skulle bevogte. Denne overvågning foregik fra genforeningen i 1920 og frem til 1958, hvor politi og toldvæsen overtog opgaven.

Hertugbyens camping 39Dele af gendarmstien, her langs med lystbådehavnen i Sønderborg.

Lige udenfor Sønderborg ligger der en meget særpræget attraktion, som man bestemt bør unde sig selv og se. Den er bygget i forbindelse med en landslejr for spejder. Den findes ikke langt fra det gamle Sønderborg militært øvelsesterræn – Kær Vestermark.

Skal man bruge en nærmere adresse, så hedder den Vestermark 9, 6400 Sønderborg, adressen kan også ses her.

Attraktionen hedder Støvlen, og er formet som en støvle.

Støvlen svare til en alm. Skostørrelse 3600 og er ikke mindre end 12m høj, 24m lang. Den består af 3 km træ, 24 tons stål og 5 millioner strå.

Hertugbyens camping stoevlen soenderborg 40

Hertugbyens camping stoevlen soenderborg 41En helt unik detalje, hælen på støvlen, som samtidig også er indgang til ”tårnet” bemærk mønsteret i hælen.

Hertugbyens camping stoevlen soenderborg 42Opholdsområdet inde i støvlen.

Hertugbyens camping stoevlen soenderborg 43Platformen på toppen af støvlen.

Hertugbyens camping stoevlen soenderborg 44Og cirka sådan må det se ud for en kæmpe der bruger str. 3600 i sko, når kæmpen kigger ned af sig selv.

Skal vi lege lidt med matematikken, så er en meget gennemsnitlig skostørrelse jo nok ca. 43, og en gennemsnitshøjde på 1,85 m, hvilket så vil give, at en skostørrelse 3600 må give en højde på personen på ca. 154,8 meter ?

En sidste lille sjov detalje som vi da lige skal have med, alle dem som har deltaget i byggearbejdet har kradset deres navn i hver sin lille sten, som udgør gulvet i støvlen.

Hertugbyens camping stoevlen soenderborg 44a

De fleste kender jo nok til de dramatiske krigshandlinger som har præget området omkring Sønderborg og Dybbøl. Og flere steder ser man også mindesmærker m.m til ære for de faldne.

Hertugbyens camping soenderborg 45

Hertugbyens camping soenderborg 46

På en af vores udflugter, kom vi omkring Kegnæs, her kom vi forbi en lille gårdbutik – ”Den gamle stald”, den ser ikke ud af meget, men kommer man på disse kanter, så er butikken absolut et besøg værd.

Hertugbyens camping kegnaes 47

Hertugbyens camping kegnaes 48

Hertugbyens camping kegnaes 49Mange sjove og skæve ting.

På østsiden af Als, og Nord for Fynshav, finder man Nørreskoven, som er et kæmpe skovområde, med et meget varieret og kuperet landskab.

Når man skal til Nørreskoven, går vejen igennem Helved – ja man skulle næsten tro at de i fordums tid, helst ville undgå gæster i den retning.

Hertugbyens camping helved 50

Hertugbyens camping helved 51 Hvor bor du? – Helved voldsted ;/

Nørreskoven er ca. 9 km lang, og byder på rig mulighed for gåture og oplevelser, her findes både slotsruiner m.m. Vi kom tilfældigvis forbi endnu et mindesmærke, denne gang dog af nyere dato. Nærmere bestemt den tragiske ulykke, da to Halifax bombefly støtte samme i luften den 16. September 1944, begge fly styrtede til jorden, og alle besætningsmedlemmer blev dræbt. De tyske soldater fjernede de værste ligdele, men efterlod en stor del tilbage. Skovfogeden og de lokale samlede disse sammen, og begravede dem, hvor stenene står nu. De satte her et propelblad fra en af maskinerne, dette kan man i dag se på Sønderborg museum. Ligdelene som blev begravet her er sidenhen flyttet til den fælles krigergrav for allierede i Aabenraa. En lidt makaber historie om en trist skæbne for 14 unge mennesker.

Hertugbyens camping helved 52

På vejen tilbage, kom vi igennem Guderup, og sådan lidt apro pro det med mærkelige stednavne...

Hertugbyens camping helved 51aOg sådan a pro pro når vi snakker særprægede stednavne…

Men ud over et pudsigt stednavn, så finder man her Nordeuropas højeste solur. Soluret er 12 meter højt og hele 28 meter i diameter og er det mest nøjagtige solur, med en nøjagtighed på +/- 2 minutter.

Soluret er tegnet af Arkitekt Jørgen Larsen og Adjunkt Mogens Winther og en klasse fra Sønderborg Amtsgymnasium.

Hertugbyens camping Guderup 53

Turen på Als er ved at tage sin afslutning, og vi er begyndt at tænke på hvad vi så skal finde på. Når man nu er på Als og ens kone nærmest kan se hjem til Fyn, så er det jo nærliggende og smutte en tur til den skønne ø. Og med en færgeforbindelse fra Fynshav til Bøjden, ja så var der ikke så langt fra tanke til handling.

Rantzausminde Camping

Vi har mange gange været i området ved Svendborg, og holder meget af dette område, så vi kiggede lidt på nettet og faldt tilfældigt over Rantzausminde Camping.
Pladsen ligger ca. 5 km vest for Svendborg, men den mest pragtfulde udsigt, direkte ud over Svendborg Sund, med Tåsinge i baggrunden.

Også her er det en plads uden en masse dikkedarer, men med en pragtfuld ro og fred, præcis som vi kan lide det. Her er ej heller fancy toiletter og baderum, men nogle super rene og pæne sanitære faciliteter, som pladsen kun kan være stolte af.

Selve campingpladsen ligger i forbindelse med en smuk gammel bindingsværksgård, hvor alt fremstår pænt og rent, virkelig en fornøjelse.

Ranzausminde camping 54Den smukke gamle bindingsværksgård der danner rammen omkring pladsen.

Vi opfatter alle forskelligt, men vi er bare faldet helt på halen, over denne skønne plet, det hele emmer af ro, orden og en campingmutter, som gør alt for at gæsterne skal føle sig velkommen og have det godt.

Selve receptionen er i enden af den gamle udbygning, som nok i fordums tid har været stalden, her kan man købe en is, Chips og den slags.
I forlængelse af receptionen er der bade/toiletter for herre og på bagsiden i forlængelse af køkken er der bad og toiletter for damerne.

Vi vil ikke sige så meget mere, end blot at sige, kig billederne og overvej meget nøje om du ikke skulle et smut omkring denne skønne plet.

Ranzausminde camping 55

Ranzausminde camping 56

Ranzausminde camping 57

Ranzausminde camping 57

Ranzausminde camping 59

Ranzausminde camping 60

Ranzausminde camping 61

Ranzausminde camping 62Alene udsigten her er en lise for sjælen.

Ranzausminde camping 62aPladsen set lidt fra ”søsiden”.

Skulle man få lyst til lidt marinaliv, så kan man i gåafstand, gå ind til Rantzausminde marina, den er større end man lige tror. Her findes der også et pølsevogn/ishus, så hvis sulten trænger sig på, kan man også klare det her.

Ranzausminde camping marina 63

Er man på sydfyn, så skal man kigge på Svendborg. Her er virkelig meget liv og her er alt. Byen er også udgangspunkt for mange småfærge ruter, til fx Drejø, Hjortø, Ærø m.m.

Ranzausminde camping svendborg 66

Men også tursejlads i det skønne sydfynske øhav, springer ud herfra, både med mere moderne skibe, men også med gamle 2 og 3 masters træskibe. En del af disse ligger ofte i havnen, det er et flot og imponerende skue.

Ranzausminde camping svendborg 64

Ranzausminde camping svendborg 65

Svendborg er en meget gammel by, og heldigvis har man bibeholdt mange af de smukke gamle bygninger og steder.

Ranzausminde camping svendborg 67

Ranzausminde camping svendborg 68

Ranzausminde camping svendborg 68a

Ranzausminde camping svendborg 69

I byen finders der også en masse andre seværdigheder og muligheder for byliv, alt afhængig af hvad man er til. Og til dette er Rantzausminde et godt sted at bruge som udgangspunkt i. Det skal her også nævnes at man kan tage bussen fra Rantzausminde og til Svendborg.

I 2020 har man fået en – formodentlig – midlertidig attraktion i Svendborg, nemlig delfinen, eller øresvinet som det korrekt hedder – Delle.

Delle er en ung han på ca. 350 kg, og som er meget legesyg og ikke mindst virker ret social. I hvert fald, så trækker han i tusindvis af mennesker til. Og selvfølgelig skulle vi da også se, om vi kunne få et glimt af Delle.

Ranzausminde camping svendborg delle 70Der spejdes efter Delle

Ranzausminde camping svendborg delle oeresvin 71Mange sejler ud og ligger og kredser rundt, for at få et helt eksklusivt møde med Delle, men man skal naturligvis tage hensyn til dyrene.

Ranzausminde camping svendborg delle oeresvin 72

Ranzausminde camping svendborg delle oeresvin 73

Ranzausminde camping svendborg delle oeresvin 74

Ranzausminde camping svendborg delle oeresvin 75

Ranzausminde camping svendborg delle oeresvin 76

Så ja, vi fik nogle skønne glimt af Delle, og hans kunster.

Vores ferie, har som mange andres, være præget af den global pandemi som har slået mange hundrede ihjel. Derfor valgte vi også at blive hjemme i år, og når vi har skullet besøgt byer og andre steder, hvor der typisk kommer mange mennesker, henlagt dette til tidligt på dagen. Langt de fleste steder har der været respekt for afstand og hensyn til sine medmennesker. Dette var dog noget en udfordring i Svendborg, da der simpelthen var så mange mennesker, at afstand m.v var en umulighed.
Butikker m.v er langt de fleste steder også gode til at have håndsprit til rådighed. Dejligt og se at selv om alle lider under dragen Coronas hærgen, så kan man få samfundet til at fungere.

Så pandemi eller ej, så har vi haft en dejlig ferie og fået oplevet endnu flere steder i vores dejlige land.

Nyttige links:

Skamlings Camping | Skamlingsbanken | Hertugbyens Camping | Solaris - Støvlen | Rantzausminde Camping | Visit Svendborg