En af de vigtige grundelementer når vi er på farten, er opbevaring af vores mad- og drikkevarer. Hele ferien kan hurtigt gå i vasken hvis madvarerne bliver fordærvede. Køleskabet er derfor en vigtig del. Men hvad findes der, og hvordan fungere de egentligt?

Billede1Skuffekøleskabet.

De køleskabe man finder i langt de fleste campingvogne, er af typen absorptionskøleskabe, men hvad er det?
Hvis vi snakker generelt om disse, så kan de køre på gas, 12V og 230V. Det fungere groft sagt ved at enten en gasflamme eller en elpatron varmer væsken op, som udvikler kulde, og dermed køler køleskabet ned.

Køleskabet findes i nogle forskellige variationer, den første vi kigger på her, er faktisk ikke et absorptionskøleskab, men derimod et kompressor køleskab, altså akkurat som vi kender det hjemme fra køkkenet. Fordelen her er helt klart at det meget hurtigt kan køle ned, og også holde temperaturen nede, også i syden. Ulempen er at den ikke kan køre på gas.
De skuffekøleskabe man ser nu om dage, har både køle og frysefunktion, de kan køre på 12V og 230V, det vil sige at man fx kan benytte bilens batteri til at forsyne køleskabet. Holder man en længere pause, kan man vælge og køre køleskabet på et andet batteri der eksempelvis er monteret i vognen. Køleskabet giver et godt overblik og det er let og finde det man lige skal bruge.

Billede1aKompressor skuffekøleskabet, som indeholder både fryser og køleskab.

De mere ordinære absorptionskøleskabe, fås i flere varianter, det er lige fra de store 190liters køleskabe og fryser ved siden af køleskabet, til de noget mindre køleskab hvor der er en lille fryser inde i skabet.
Men ud over dette er der også flere forskellige bredder. For nogle år siden kom Hobby med Slimline køleskabet, der er ikke den store hokus pokus i det, men skabet er lavet ca. 10 cm smallere. Det lyder ikke af meget, og man kan undre sig over hvad det nu skal gøre godt for – men selv 10 cm giver faktisk en del. Især i små vogne kan det hurtigt give plads til en del mere i fx skabet ved siden af. Selve indholdet litermæssigt er der ikke gået på kompromis med, man har blot lavet skabet højere.

Billede2Standard 190 liters køleskab med fryser

Da trenden for manges vedkommende har været, at vogne igen bliver mindre, har det naturligvis også smittet af på udviklingen. Derfor kunne man på årets ferie for alle se en nyhed i Hobbys vogne, nemlig Ultra Slimline køleskabet. Køleskabet ligner sin forgænger, men er blot gjort endnu smallere, og fylder derfor mindre i bredden – hvilket igen giver mere plads i øvrige skabe.
På trods af at skabet er blevet smallere, er der alligevel en rigtig god plads, der er fx plads til 2 liters flasker i lågen.

Billede3Ultra Slimline køleskabet, med mange fikse detaljer.

Som sagt så findes der mange forskellige størrelser, i de mindre vogne ses ofte det klassiske køleskabe som lige passer ind under køkkenbordet. Disse findes også i lidt forskellige udgaver. Måden de køler på er den samme, så det er kun pladsen der er forskellen.

Billede4Det klassiske køleskab som især ses i mindre vogne.

Mange der har opholdt sig i varmen har prøvet at køleskabet ikke kan holde temperaturen nede, hvilket selvfølgelig kan være et irritationsmoment, men kan man gøre noget ved det?
Svaret er ja – der findes hos langt de fleste campingforhandlere kit sæt, hvor man kan montere 12V blæsere, til at hjælpe med at udskifte luften bag køleskabet, og dermed give mere flow i luften, det kan i mange tilfælde give en del. Det kan af og til hjælpe blot og tage risten foran køleskabet af, det giver også et større flow i luften.
Hvis man køre køleskabet på gas, er der en tendens til at skrue det op på max – det hjælper dog ikke noget, den optimale indstilling er regulatoren på ¾ styrke.

Et par gode råd, kan være at sørge for at have nogle dybfrosne vandflasker i køleskabet når man køre hjemmefra og sørge for at køleskabet er kølet ned inden afgang. Vandflaskerne er med til at holde skabet koldt, og jo mindre man åbner det, desto mindre kulde slipper der også ud. Man kan eksempelvis have en køleboks med ved siden af, hvor man fx har drikkevarer i, så behøver man ikke åbne køleskabet hver gang man skal have noget køligt og drikke, og de fleste af disse drikkevare tager ikke skade af den vekslende temperatur.

Et sidste råd, kan være at afmontere risten udvendig og rengøre ”rummet” inde bag køleskabet, der kan samle sig rigtig meget skidt, som igen kan være med til at bremse luftgennemstrømingen.