alde 3010 3020 display error fejlmeddelelser

Alle der benytter Alde centralvarme, vil sandsynligvis, før eller siden, støde på en eller flere fejlmeddelelser. Nogle er mere logiske end andre. Her prøver vi at kigge på de almindelige fejl, hvad de betyder og ikke mindst hvad man kan gøre for at løse dem.

Før vi går ombord i fejlmeddelelser, som displayet kan komme med, så et lille hint, gælder dog kun 3020, til hvor du kan se, hvad der har været af fejlmeddelelser. På displayet kan man, via værktøjsmenuen, bladre sig frem til Servicemenuen. Når du kommer til servicemenuen, så vil der i siden være en advarselstrekant i højre side, tap på denne, og du får fejlloggen frem. Fejloggen viser de sidste 20 fejlmeddelelser.

alde 3020 error servicemenu fejlmeddelelser 1

alde 3020 error servicemenu fejlmeddelelser 2

På både de nyere 3010 og 3020 displays, kan du under servicemenuen også finde andre nyttige ting, som fx temperaturen på dit varme vand, glycolen osv. 

Lad os kigge på de mest almindelige fejlmeddelelser...

Low battery:

Når spændingen kommer under 10,5V, så stopper fyret, og kan ikke startes. Så snart spændingen er over 11V så starter det automatisk.

Fan failure:

Blæseren kører med en forkert hastighed / køre slet ikke. Fyret nulstiller, og prøver igen automatisk efter 5 minutter. Hvis den automatiske nulstilling ikke hjælper, så kan det nogle gange også hjælpe og tage 12V kablet fra fyret, og sætte det i igen efter nogle sekunder.

Gas failure:

Gassen er ikke blevet antændt. Inde i fyret sidder der en flammesensor, denne registrerer om der kommer flamme (ligesom på komfuret), hvis den ikke registrere varmen fra flammen, så vil denne fejl komme.
Det kan skyldes:

 • Tom gasflaske
 • defekt regulator
 • defekt brænder
 • Forkert afstand mellem brænder og flammesensor.
 • Har du Mono/duo control på med Crash sensor, kan det være crash sensoren som er udløst. Du kan på fronten af crash sensoren se om den gule pal er fremme.

  alde 3010 3020 cs crach sensor truma duo control
  Den gule pal kan skubbes ind igen med værktøjet som sidder i værktøjet til filtrene.

  alde 3010 3020 cs crach sensor truma duo control tool

Overheat red fail:

Den "officielle" fejlbeskrivelse er: Overhedningsbeskyttelsen er (rødt kabel) udløst - Oversat til lidt mere forståeligt sprog, så betyder det at cirkulation af glycolen, er begrænset eller helt hindret.
Hvorfor det er hindret kan skyldes flere ting:

 • Luft i systemet (Se evt. her hvordan man udlufter Sådan skifter du væsken (glykol) i dit vandbårne centralvarmesystem
 • Klemt/knæk på rør eller slanger
 • Defekt pumpe - for at tjekke pumpen, så skru op for temperaturen, se efter at symbolet for pumpen kommer frem, og mærk på selve pumpen at den vibrerer svagt. Bemærk at det er hovedpumpen du skal mærke på, den sidder nede på siden af fyret, bag skorstenen (pumpen øverst er til gulvvarmen).
  alde 3020 main pump
 • Systemet kører på højeste ydelse og med konstant pumpedrift, men der er luft i systemet.
 • Fejlen er også set fremkomme hvis spændingen kommer under 7V.

Denne fejl kan man først resettet når glycolen er under 50 grader og 12V har været taget fra fyret.
Temperaturen på glycolen kan man finde under servicemenuen.

12V stikket finder man under serviceklappen på selve fyret, når den sorte dækplade er pillet af, så vil man kunne se en række stik, stikket længst ude til venstre, er strømforsyningen til fyret. Når denne tages fra, vil alt strøm til fyret være afbrudt, herunder også til displayet, da det får strøm direkte fra fyret.

alde 3010 3020 reset

Overheat blue fail:

Også her er den lidt kryptiske fejlbeskrivelse: Overhedningsbeskyttelsen er (blåt kabel) udløst. Fejlen er meget lig med ovenstående, men kan dog også skyldes mangel på glycol.

Fejlretning er samme som ved Overheat red fail.

Overheat PCB:

På selve hovedprintet, sidder der en overophedningssikring, den udløses hvis kedlen/printet bliver for varm. Sluk for fyret og lad det køle inden du prøver og genstarte.

Window open:

Til Alde systemet kan man få et vindue/dør kontakt, som registrerer hvis et vindue eller en dør står åben og stopper fyret på gasdrift, fyret vil dog forsat kunne køre på el.

Connection failure: 

Panelet er direkte forbundet med fyret, der er en forbindelsesfejl i dette kabel. Løsning kan her være og kigge på kablet, både bag på displayet og på selve fyret, da der kan være ir på/i stikket, eller slet og ret et kabel som er gået løst. 
På den hvide label som sidder ved stikkene i fyret, kan man her se hvilket kabel der går til panellet. Herunder ses eksempel på TIN bus kablet på et 3020.alde 3010 3020 connection

Connection fail ext:

Kommunikationsfejl mellem Alde panelet og eksternt panel (fx Alde Smart control, D-Smart, Truma Inet osv).

Panel failure 1 og Panel failure 2:

Fejl i panelet - hvilket jo er en ret bred fejlbeskrivelse. Hvis man kan komme i kontakt med displayet og komme ind i værktøjsmenuen, så kan man evt. prøve og resette displayet, til fabriksindstillingerne.

Denne fejl er dog også set hvis i meget fugtige perioder, så inden man skifter displayet, kan det være en god ide lige og tørre det ud, evt. ved at pille displayet helt ud, og ligge det på en radiator.

No match Heater/Panel:

Hovedprintet i fyret er ikke beregnet til 3020 HE, og passer dermed ikke sammen med panelet. Denne fejl relaterer udelukkende til 3020