elinstallation combi camp permanent 1

Er du også en af dem der bare ikke gider løse kabler, stikdåser og forlængerledninger over det hele? - Det gør vi ikke, derfor har vi bygget en mere permanent installation i vores Combi Camp. Du kan i artiklen her, læse hvad og hvordan vi har gjort.

Inden vi lige bore og laver en masse huller i vognen, så skal det naturligvis lige planlægges lidt, både hvor kontaker og selve indgangen skal være. Selve indgangen, giver næsten sig selv, da der i køkkenkassen, ikke er for meget plads i forvejen, så at få sådan en klump ind der, er no go. Og på højre side af selve vognkassen (når du står foran køkkenet), er der jo en overdel som går ned over, når den er slået op, så der er kun et sted, hvilket for os også er det mest logiske, nemlig på den venstre side af vognkassen (igen når du står foran køkkenet).

For at få lavet et hul der er så stort, kan man vælge og bruge et kopbor eller en stiksav, eller en kombination af disse. Hullet skal være 80x100mm.

Når man køber selve stikdåsen - som desværre ikke fås i sort 😒 - er der en gummipakning med, som er fint skåret ud og passer perfekt i formen, så den er også glimrende og bruge som skabelon.

elinstallation combi camp permanent 1

Her er hullet tegnet op på vognkassen

elinstallation combi camp permanent 2

Der er her startet med at bruge et 80mm kopbor, i den øverste halvdel, så det passer med den øverst runding - herefter er der brugt en bajonetsav, med en meget fintandet klinge, til at skære resten af hullet ud med.

elinstallation combi camp permanent 3

Så er stikket monteret, da det er en plan overflade den er monteret på, så er det helt fint og bruge den gummipakning, som følger med, til at tætne med.

elinstallation combi camp permanent 8

Vi har besluttet os for, at vi vil have en dobbeltkontakt under sengen, og en i køkkenkassen. Den dobbeltkontakt vi har valgt, er beregnet til udendørsbrug, og med jord, da vi på den måde får en kontakt med klap over, så når den ikke er i brug, så kommer der ikke en masse skrammel i den, og skulle vi pakke vådt ned, ja så tager den ikke skade af et par dråber vand.

Dobbeltstikkontakt

 

Den under sengen giver ikke de store problemer, da det blot er og trække installationskablet fra stikdåsen og under vognen og op igennem bunden af vognen. Dåsen er sat så stikkontakten, kan forsyne laderen til batteriet, og så er der et ledigt stik, til hvad vi nu skal bruge. Stikkontakten er sat så langt ude mod kanten, at man kan komme til den, uden og skulle løfte sengen, men den sidder alligevel beskyttet af sengerammen. Selve kablet er ført op gennem bunden og direkte ind i kontakten, så ikke nogle synlige kabler.

elinstallation combi camp permanent 7

I køkkenkassen, skal der også være en af disse kontakter. Vi har valgt og sætte den i venstre side, helt nede i bunden, hvor den er mindst muligt i vejen. Her er kabelføringen, så lidt anderledes, da vi skal igennem køkkenkassens side, Og her er det vigtigt at få det igennem, så metallet ikke skære hul på kablet og ligeledes at der ikke kan komme vand ind. Fra vognkassen og over til køkkenkassen er der fint hul i rammen, så her kan kablet uden problemer gå igennem.

elinstallation combi camp permanent 9

I køkkenkassen er der brugt gennemføreringer som samtidig er vandtætte, 

elinstallation combi camp permanent 15

Disse kræver dog et 20mm hul. Et 20mm bor er ofte ikke bare lige standard i en almindelig værktøjskasse, men heldigvis findes der et trappebor, dette fås for fornuftige penge (ca. 150 kr), og kan lave huller i plast, tyndplade og meget mere, fra 6 til 20mm. Det er ret nemt, her blev der blot boret for med et 8mm bor, og så er det ellers bare og udvide hullet med trappeboret. Det skal tilføjes at trappeboret også er super godt til at udvide huller med, i fx samlekasser og den slags, så det er meget brugbart.

elinstallation combi camp permanent 14

Her er den færdige gennemførering. Den er sikker og ikke mindst vandtæt. Kablet går direkte ind bag i den dobbeltkontakt som sidder i bunden af køkkenkassen.

elinstallation combi camp permanent 12

Som det kan ses, så er der to gennemføreringer her. Den anden gennemførering er 12V installationen fra batteriet. Denne skal forsyne vandpumpe, og det lys som skal etableres i køkkenkassen. Der er ført 2 x 6mm2 kabel igennem, men da det er 2 enkeltkabler, så er der for nemheds skyld, brugt et 10mm Uniquick rør (det der normalt bliver brugt til vandindstallation i campingvogne). Det passer lige med at kablerne kan komme igennem. Inde i bunden af køkkenkassen, ved siden af stikkontakten, er der anbragt en vandtæt samledåse, hvor det er muligt og koble vandpumpe, usb ladestik og andet 12v udstyr til. Og som altid, skal der selvfølgelig være en sikring. Her er sikringen sat ved batteriets pluspol. Så skulle der gå noget galt mellem batteriet og samleboksen i køkkenkassen, så er der en sikkerhed her.

Herunder ses gennemføreringen igennem vognbunden.

elinstallation combi camp permanent 4

Og her som det ser ud nedefra...

elinstallation combi camp permanent 13

 Så nu kan vi bare sætte et helt ordinært CEE kabel i, og så er der strøm rundt i vognen 😊