oehop 23 fanoe nordby soender ho faerge

Vores årlige ø hop, skulle i år gå til Fanø. Vi var her også i 2018, den tur kan du læse mere om her Fanø – 56 km2 fantastisk natur og dansk kulturarv, men blev nok ikke helt færdige med denne skønne ø. Sidst vi var her, boede vi i Sønder Ho, denne gang vil vi prøve noget andet, og valget faldt derfor på Rødgaard Camping ved Rindby. 

Rødgaard Camping ligger kort udenfor Nordby. Og dermed ret tæt på mange ting. Campingpladsen er ret stor, og med fine jævne parceller, dejlige hække der giver en god læ. Faciliteterne på pladsen, er pæne og rene, og så kan vi vidst ikke forlange ret meget mere 😊. 

Campingpladsen, hvor man lige ved siden af receptionen finder Axels Corner.

øhop 23 fanø nordby sønder ho rødgaard camping 3Her en af servicebygningerne, man kan her fx også leje sit eget private badeværelse.

øhop 23 fanø nordby sønder ho rødgaard camping 4Pæne og velholdte veje og parceller, der findes dog også det modsatte i bagenden af pladsen.

Nordby

En af de steder, som vi ikke så, så meget af, sidst vi var her, var Nordby. Det skulle der jo naturligvis rådes bod på. I og med at Nordby ligger kun en 4 km væk fra pladsen, ja så er der jo ikke langt.

Nordby er på mange områder meget lig med Sønder Ho, her finder mange også rigtig mange gamle huse, flotte små gader og ikke mindst et rigt handelsliv. 

øhop 23 fanø nordby sønder ho nordby 1
øhop 23 fanø nordby sønder ho nordby 3De mange små gader er virkelig hyggelige og gå tur i, og ikke mindst dejligt og se så velholdte de fleste huse og haver er.

øhop 23 fanø nordby sønder ho nordby 4Øens maritime islæt skinner igennem mange steder.

øhop 23 fanø nordby sønder ho nordby 5

øhop 23 fanø nordby sønder ho nordby 6Går man tur i byerne på Fanø, så kig godt efter, for mange steder er der markeret med små stier, disse genveje er hyggelige og ofte ser man nogle ting, som man ikke lige ser fra vejen af.

øhop 23 fanø nordby sønder ho nordby 7En af de små "genveje".

øhop 23 fanø nordby sønder ho nordby 8

øhop 23 fanø nordby sønder ho nordby 9

øhop 23 fanø nordby sønder ho nordby 12

 

øhop 23 fanø nordby sønder ho nordby 13Selv om man er lille kan man jo godt føle sig stor :)

øhop 23 fanø nordby sønder ho nordby 11Mange af vejnavne referere til fx det maritime, og rigtig mange steder, er der som her, en lille forklaring med til navnet.

øhop 23 fanø nordby sønder ho nordby 10Hovedgaden i Nordby, er både en gågade, men alligevel tilladt for biler. Det giver i de fleste tilfælde ikke de store problemer, da belægningen gør at man nok skal sætte farten ned.

Rindby Kapel

Lige uden for campingpladsen, ligger Rindby Kapel, ikke fordi det er noget særligt, men der var alligevel et par små ting, som vi ikke kunne lade være med at bemærke. Kapellet er dog ikke længere i brug, da man i 1952 tog kappelet ved Nordby Kirke i brug, men selve kirkegården, bliver stadig benyttet.

øhop 23 fanø nordby sønder ho rindby kapel 1

øhop 23 fanø nordby sønder ho rindby kapel 3

Ved indgangen til kirkegården, finder man dette skilt, som indikere at her findes der krigergrave,som er registreret hos Commonwealth War Grave. CWGC varetager over 23.000 grave og mindesmærker, rundt om i verden, til varigt minde om de over 1,7 milloner tab, der var i første og anden verdenskrig, blandet Commonwealt styrkerne.

øhop 23 fanø nordby sønder ho rindby kapel 2

Her ses nogle af krigergravene på kirkegården, her findes både for fjender og allierede.

øhop 23 fanø nordby sønder ho rindby kapel 8

øhop 23 fanø nordby sønder ho rindby kapel 7

øhop 23 fanø nordby sønder ho rindby kapel 9

Mange af gravene bære præg af øens maritime tilhørsforhold, og nogle af dem meget flotte.

øhop 23 fanø nordby sønder ho rindby kapel 2

øhop 23 fanø nordby sønder ho rindby kapel 6

Men selv om havet helt sikkert er øens hovedbeskæftigelse, så er der alligevel også indtil flere andre gravsteder, som indikere at turisme også er en stor del af øens DNA.

øhop 23 fanø nordby sønder ho rindby kapel 11

Kikkebjerget

På Fanøs nordlige del, finder man kiggebjerget, et af de højeste punkter på øen. Her kan man se virkelig langt, På toppen ligger det gamle lodshus, hvor der idag er en lille maritim udstilling.

Adgangen til kiggebjerget er fin, men de øvrige stier osv som går rundet i området, kræver at man er mobil.

øhop 23 fanø nordby sønder ho kikkebjerg 1

øhop 23 fanø nordby sønder ho kikkebjerg 2Udsigten fra toppen er rigtig fint, især når vejret er klart. Her ses Esbjerg industrihavn tydeligt.

øhop 23 fanø nordby sønder ho kikkebjerg 3På toppen er der placeret flere plancher, hvor man kan læse om området, hvordan det er opstået, dyrelivet og meget mere.

øhop 23 fanø nordby sønder ho kikkebjerg 4

øhop 23 fanø nordby sønder ho kikkebjerg 5Det gamle lodshus, hvori man finder den maritime udstilling.

øhop 23 fanø nordby sønder ho kikkebjerg 8

øhop 23 fanø nordby sønder ho kikkebjerg 6

øhop 23 fanø nordby sønder ho kikkebjerg 7

Strandene og ørken

Fanø er, på lige fod med fx Rømø, meget kendt for sine lange bredde sandstrande. Her er der virkelig plads til at boltre sig, både med beachbuggys, drager, og meget mere. Rigtig mange tyskere tager turen til Fanø og dyrker deres passion for drageflyvning, det er et virkelig flot syn. De fleste syer og konstruere selv deres drager.

øhop 23 fanø nordby sønder ho sandstrand 2Her en af de største drager vi nogensinde har set, hvalen bliver holdt op, af 4 andre mindre drager.
øhop 23 fanø nordby sønder ho sandstrand drager 3

øhop 23 fanø nordby sønder ho sandstrand 1De store vidtstrakte strande giver rig mulighed for både det ene og andet.

Lige nord for Fanø Bad, finder man Fanøs ørken - Søren Jessens sand. Området strækker sig omkring en 3 - 4 km på den nordvestlige side af Fanøs spids. Har man lyst til at være sig selv, så er det her området. Der er sand, lidt mere sand og så lidt mere sand. Men fint til en gåtur. Man skal dog passe på, for som her, hvis der er lidt disset, så kan det faktisk være svært og orientere sig, og da det jo er vadehavet, ja så bliver området nogle gange oversvømmet.

øhop 23 fanø nordby sønder ho sandstrand søren jessens sand 1

øhop 23 fanø nordby sønder ho sandstrand søren jessens sand 2

øhop 23 fanø nordby sønder ho sandstrand søren jessens sand 3

Strikkefestival

Igennem en del år, har der hvert år været en strikkefestival på Fanø. Det har trukket rigtig mange mennesker til. Øens befolkning er rigtig gode til at stille op, som her i nationaldragter, og fortælle om øen, om de lokale traditioner, og i det hele taget, guide gæsterne til et godt ophold.

Mange steder på øen bliver hele dele af byerne spærret af, og man har små workshops osv.

øhop 23 fanø nordby sønder ho strikkefestival 1

øhop 23 fanø nordby sønder ho strikkefestival 2

øhop 23 fanø nordby sønder ho strikkefestival 3

øhop 23 fanø nordby sønder ho kunstladen 1

Sælsafari

Overalt langs Fanøs kyst, ser man sæler. Sælerne er sociale dyr, der trives fint i flokke. Har man lyst til at se dette, så har Foreningen til fremme af maritime og kultur historiske oplevelser i vadehavet, muliggjort dette, da de har lavet guidede ture. Man finder en oversigt over de guidede ture her Sejltider for Martha (marthasonderho.dk

Nord for Fanø ligger Skallingen, det er en langstrakt tange, og det er her turen går til, vi startede i Nordby, i silende regn og gråvejr, men jf. DMI's radar, så skulle det holde op lige nord for Fanø, og det gjorde det 😊 - dette er absolut det hele værd.

øhop 23 fanø nordby sønder ho sæl safari 1Turbåden Martha som styres af frivillige, kaptajnen her, har blandt andet sejlet Mærsk skibe.

øhop 23 fanø nordby sønder ho sæl safari 2

øhop 23 fanø nordby sønder ho sæl safari 3Sælerne er meget nysgerrige og følger ivrigt båden.

øhop 23 fanø nordby sønder ho sæl safari 4Nogle af sælerne hoppede i bajlen, og skulle da lige tættere på for at se på "girafferne" der ivrigt knipsede løs.

øhop 23 fanø nordby sønder ho sæl safari 5

øhop 23 fanø nordby sønder ho sæl safari 6Dette var ubetinget chefen, han fulgte meget med, og da båden havde været forbi et par gange, måtte han da hellere lige demonstrere lidt, og vise hvem der havde bukserne på. Besætningen fortalte at en normal sæl vejer op imod 3 - 400 kg men ham her var den største de nogensinde havde set, og mente at han vejede over 500 kg. Han dukkede senere hen op, ikke mange meter fra båden, og det hoved, det glemmer man ikke lige, han var godt nok stor.

øhop 23 fanø nordby sønder ho sæl safari 7På trods af størrelsen, så kan de faktisk skyde en anseelig fart.

øhop 23 fanø nordby sønder ho sæl safari 8

Det var vores andet besøg på Fanø, vi skal helt sikkert tilbage igen, det er en skøn ø, som på trods af størrelsen, byder på masser af oplevelser.