Der findes en række forskellige typer af siddegrupper. Om man vælger den ene eller den anden, er bestemt af vognens indretning. Her kommer en lille oversigt over de mest almindelige.

Billede1Sidste nye type – giver mange siddepladser

Denne siddegruppe, giver rigtig mange siddepladser, og må kunne give anledning til megen hygge omkring bordet. Ulempen kan være hvis den der sidder inderst skal ud, så er alle på den ene side nødt til at rejse sig.
Hvis man gerne vil se TV kan den også give lidt udfordringer, især hvis alle gerne vil se.

Såfremt man bruger denne type til opredning, vil ind- og udstigning i sengen give lidt udfordringer, da det er en relativt lille passage til det.

Side-rundsiddegruppen

Denne ses ofte i forbindelse med køjevogne, og er også set i mange forskellige udformninger, her ses den U formede, og en mere magelige en af slagsen, her kan bordet samtidig slås ned, og man har en ekstra opredning. En ulempe her, er hvis der skal sidde personer på både langsiden og i enderne, så er der ikke meget benplads. Og her er heller ikke plads til så mange som i den traditionelle U-rundsiddegruppe.

Billede2Side rundsiddegruppe – her i U form

Dinetten

Dinetten er som 2 separate bænke, funktionaliteten er naturligvis den samme, men måske ikke helt så god og sætte i. Denne form for siddegruppe ses ofte i lidt mindre vogne, eller som nummer to sidegruppe i større vogne, nogle gange i forbindelse med køjeafdelingen.

Hvis man er afsted som børne familie, og denne findes som ekstra sidegruppe i vogne så er den rigtig rar, her kan børnene fx sidde og lege, og skal ikke lige nødvendigvis fjerne sig fordi der fx skal laves mad, det giver plads til nærvær og hygge. Det samme gælder hvis vognen bruges som arbejdsværelse, så kan dinetten fint fungere som kontor, og den primære siddegruppe som opholdssted.

Billede3Sidedinette – her som 2 separate bænke

Den brudte rundsidegruppe

Siddegruppen minder om den traditionelle siddegruppe, men er brudt af bordet, hvor dette er hægtet på væggen. Siddegruppen giver et par gode hjørner og sidde i, men mister en siddeplads eller 2 pga. bordet.

Denne type af siddegruppe ses oftest i egoistvogne, og vogne med begrænset plads.

En anden ulempe, da siddegruppen er brudt, kan der naturligt ikke være så meget i magasinet, som hvis det havde være den klassiske U formede, hvor der ofte er magasin hele vejen på tværs.

Billede3Den brudte siddegruppe – giver stadig et par gode hjørne og sidde i.

Rundsiddegruppen

Siddegruppen i U form er den helt klassiske, her er der god plads, et par gode hjørner og slænge sig i, og er der behov for det, kan der sagtens sætte en eller to for bordenden. Formen giver godt med magasinplads. Hvis siddegruppen bruges til opredning, er der god plads til ind- og udstigning af sengen.

I flere og flere vogne ser man som her, at der er gjort lidt ekstra ud af hjørnerne, her er der fx sat nakkestøtter op, som giver et hjørne der indbyder til hygge, læsning af yndlingsbogen, lidt TV kiggeri eller hvad man nu slapper godt af med.

Billede5Den klassiske siddegruppe i U form.

Bænke - dinetten

Den vi kigger på her, er også en form for dinette, men her er det 2 ofte lige lange bænke, som gør det ud for siddegruppe, imellem bænkene er der plads til at trække ”lørdagsudtrækket” ud, og man har en stor dobbeltseng.

Denne udformning kommer magasinpladsen til gode, det er let og komme i magasinerne, og der kan være en del, eneste begrænsning er dybden af magasinerne.

Denne indretning er set i en Sprite campingvogn, de har i mange år benyttet denne indretning, og i og med, at bænkene bruges til både at sidde og sove i, har der i mange år været brugt formspændte lameller i bænkene, det gør at man både sidder og ligger godt.

Billede6Bænkene i en Sprite Alpine.

XL Lounge

Denne sidegruppe må være toppen af poppen, et rigtigt slængre hjørne, for at dette kan lade sig gøre, skal man godt op i størrelse af campingvogn for det kan være der. Men der er godt med siddepladser og den kan naturligvis også laves om til soveplads ved at ligge bordet ned, plus at der naturligvis også kan ligges på den lange enkelte sofa.

Sidegrupper lars artikel 060416 07XL Lounge sofaarrangementet


Nu gør formerne på siddegrupen det jo ikke alene, der kan være meget stor forskel på kvaliteten af hynderne, udformningen af disse og ikke mindst materialevalget. Det samme gør sig gælden for hvor høje er bænkene, kan man nå gulvet, eller sidder man med knæerne helt oppe om ørene.

Da bænkene jo er nagelfast inventar, er det ikke bare lige og flytte rundt på og skifte ud, så hvis man vil bruge sin vogn meget, så er det noget man bør tage et ekstra kig på inden man køber.

Selve bænkens opbygning kan også være et kapitel for sig selv, nogle er lavet af noget meget tyndt finer, som ikke tåler meget, og andre er lavet af lige så tyndt finer, men er fx understøttet. Der er mange ting at forholde sig til, men hvis man skal bruge siddegruppen til opredning, så er det en god ide lige og kigge lidt ekstra på hvordan den er opbygget.