På vores gamle Sprite, er der flere ting som skal repareres/udskiftes på, det vil der komme med en 20 år gammel vogn, og det er netop noget af charmen ved det, og noget af det vi godt kan lide.

sprite 12v 1

En af de ting som vi har skrevet på ønskesedlen, er uafhængighed af strømstanderen, og da store dele af vognen, allerede fra fabrikken af, er lavet til 12V, ja så var det ikke det helt store vilde der skulle til.

Som det kan ses på billedet, var der allerede fra fabrikken af installeret batterilader, det har man gjort, da alt belysning og pumpe er lavet til 12V, og for det ikke skal være løgn, så har man også lavet udtag til 12V TV.

sprite 12v 2

Samtidig kan man her også se at der fra fabrikken er installeret statusindikator på batteristand, kontakter således man kan slukke helt for strømmen, man kan vælge Van, og her forsyne vognen med strøm fra enten El standerens 220V eller via batteriet, man har også mulighed for at sætte den på car, og dermed lade bilen forsyne hele vognen med strøm, ganske smart, og samtidig er der mulighed for at kunne slukke for pumpen.

Næsten step var selvfølgelig og få monteret batteriet, som sagt er det meste der, og det var faktisk blot og montere en batterikasse, lave udluftning til batteriet, og selvfølgelig lige omdirrigere et par kabler. Eftersom at laderen er placeret lige ved akslen, gjorde det også det hele lettere, man skal jo selvfølgelig tænke sig om, når man smider en vægt på 20kg ekstra i, men som sagt er det "let" i dette tilfælde da den bedste plads var næsten lige over akslen, så det kan ikke være bedre og lettere.

sprite 12v 3

Som det kan ses på det første billede, lå der en sirlig sammenrinket ledning, det er ladekablet fra laderen, den skal blot kortes lidt af, forsynes med et par kabelsko, og tilsluttes polerne på batteriet, med hensyn til sikring, så er der en sikring monteret direkte i laderen.

Slangen der går ud gennem vognbunden, er til afledning af knaldgasser, som opstår når man lader på batteriet, det er meget vigtigt at disse bliver ledt ud af vognen. Slangen der her er brugt er en helt ordinær 4mm sprinklerslange.

sprite 12v 4

Forsyningskablet kan man se på ovenstående billede, det er det sorte kabel, som før blot har været sat til ladekabelet på laderen, dette skal nu flyttes op på batteriet, hvilket der i dette tilfælde ikke er de store udfordringer i, da det blot er og fjerne kablet fra samlemuffen, og montere et par kabelsko, og selvfølgelig en sikring, for nemheds skyld har jeg monteret en ganske almindelig bladsikring, magen til dem man bruger i bilen, de kan fåes alle steder og det er noget man typisk har, så skal man ikke tænke på det. Der er her brugt en 15A sikring.

Det var det, så er der bare tilbage og sætte låg på batterikassen, og rydde op, og så er vi klar til nye eventyr - uden lige og skal være i nærheden af en elstander, og for det ikke skal være løgn, så er batteriet et originalt Kabe batteri ;)).

Når man nu gerne vil være uafhængig af en elstander, så er der jo stadig nogle ting som vi gerne vil have mulighed for at bruge, som sagt så er al belysning 12V fra ny af, så den behøver vi ikke tænke på, og alle lampestederne er udstyret med LED pære

sprite 12v 5

Her ses spot over siddegruppe og køkkenbord, monteret med 13 LED SMD5050 pære i varm hvid, pæren har et strømforbrug på ca. 1w og giver et lys svarende til en 10W halogen stift. Langs med listen kan man skimte LED båndet der er monteret rundt i hele siddegruppen.

sprite 12v 6

I vognen er der 3 loftlamper magen til denne, 2 ude i selve vognen og en på badeværelset, disse er monteret med 9 LED SMD5050 pære i varm hvid, med et strømforbrug på ca. 0,9W

sprite 12v 7

Siddegruppen med LED båndet tændt, båndet er forsynet med dæmper og er i varm hvid.

Nu er lys jo ikke det eneste vi gerne vil have, vi vil jo også gerne kunne lade vores mobilos, måske smide en inverter på, til ladning af et kamera eller hvad vi nu kan finde på, det er der også kommet en løsning på, som vi syntes er ganske smart.

Over siddegruppen har vi en hylde ud mod fronten, der har vi i hver side, monteret en 12V cigartænder stik, så har vi altid mulighed for at kunne lade osv. og man kan jo få 12V lader til stort set alt idag. Placering er ikke helt tilfældig, den er sat der, både fordi at stikket er beskyttet, hvis der sidder en lader i, men også fordi at der på bagsiden er nogle "nøgne" ledninger, disse kan vi nemlig få dækket af den kappe som i forvejen er lavet til at beskytte spotlamperne.

sprite 12v 8

Og nu er det jo sådan at man som bekendt bestemt ikke skal gå ned på udstyr, og man skal da heller ikke gå ned på manglende stik vel? - så hen over køleskabet hvor TV stikket sidder, er der også monteret en 12V cigartænder stik

sprite 12v 9

Finish finito....

Læs også: Sprite Alpine Europe 390 EK og Nye mærker på Sprite'en.