Vi er fastliggere, og har igennem mange år brugt Isabella Commodore som standtelt. Da børnene er fløjet fra reden, og vi kun er 2, og ikke mindst det faktum at vi sætter op 1. marts og piller ned lige omkring 1. 0november, er vi i et spænd af årstider (og den plads vi ligger på kan der være en del vind), hvor der både kan være storm, sne og andet vejr, som et sommertelt kan tage skade af.

Billede1Universal 420 Coal, flot og ikke mindst stabilt telt.

Vi blev derfor sidste år enige om, at vi i 2015 vi sætte et Universal 420 op, og bruge dette gennem hele sæsonen. Vi kender Universal 420 fra vores vintercamping, så teltet og dets styrker er os ganske godt bekendt.

Det nye Universal 420, er et redesign. En af de væsentlige ændringer, er det øgede vindues areal, der gør teltet meget lyst. Der ud over er farverne ændret, nye gardiner osv. Alt i alt et smukt og elegant telt.
En ting som Isabella også har lavet om, er deres fixon beslag, de nye beslag er væsentlige større end de gamle, men er mere universale og ”står” bedre på vognsiden.

Billede1aDen nye fixon med ændret profil

Førstehånds indtrykket af de nye fixon, er positivt, men åbningen af disse, kræver en del fingerkræfter, og kan derfor give lidt udfordringer for nogle mennesker.

Stangsættet er som i alle universal og vinterteltet Zinox stålstænger, men nu med T-REX låsebeslag, og ikke med skruebeslag om tidligere. T-REX er en herre med bid i, og førstehånds indtrykket er meget positivt, det låser virkelig godt, og når først T-REX har sat bisserne i stængerne, så slipper den ikke bare sådan lige.

Som mangeårige campister, så har vi naturligvis vores helt egen mening om mange ting, og hvordan vi gerne vil have det.
Derfor havde vi også et par ændringer, og når man vælger et produkt som Isabella, har man muligheden for at få lavet ændringer.

Et universaltelt er som standard lavet med udvendige græskanter, og det er der ganske meget god fornuft i, når man bruger teltet i snevejr, skovler man blot sne op på græskanten, og man får det dermed meget tæt. Men når man skal bruge det ude over vinterperioden, så vil en indvendig græskant som vi kender det fra sommerteltet være bedre. Hvorfor så ikke bare kombinere det, og lade den udvendige græskant være, og få en indvendig græskant samtidig. Vi fik en konstruktiv dialog med Tommy Boisen fra Isabella, som dog stærkt frarådede denne løsning. Løsningen med både indvendig og udvendig græskant, vil give en ”tunnel” mellem de to græskanter, og midt imellem de to græskanter sidder selve teltdugen, løsningen vil derfor give fugt og råd i teltdugen mellem de to græskanter. Denne løsningsmodel blev derfor droppet.
Til gengæld så har vi valgt og få lavet indvendige græskanter, denne løsning er dog heller ikke så tosset, de pløkstropper som normalt sidder indvendig, forbliver nemlig hvor de er, og man sætter i stedet nye pløkstropper udvendig. Det gør at man rent faktisk kan bruge græskanten både ind og udvendig.

Billede2Her kan man se både de indvendige og udvendige stropper

Når man laver denne slags ændringer, så er der naturligvis både fordele og ulemper. Når man her vælger og vil have græskanten indad, så er den ikke slidset op, som vi kender det fra sommerteltet, og de lodrette stænger står derfor oven på græskanten. Hvilket selvfølgelig på sigt kan være lidt hårdt for græskanten.

Da det er et universaltelt, er telte kun sat i skinnen i taget, og ikke i siderne. Ned langs med siderne er teltet udstyret med nogle kraftige puder, som ved hjælp af en lodret stang, bliver presset ind mod vognsiden.

Billede3 Kombinationen af en kraftig pude og stang der får teltet til at stå tæt op af vognsiden.

Systemet fungere fint, men kan dog godt gøre at gavlene bevæger sig lidt, vi har derfor valgt og få et vulstbånd syet fast på gavlstykkerne.

Billede4På billedet ses vulstbåndet, den lodrette støttestang og klikprofilerne som giver en rigtig god stabilitet i gavlstykkerne.

Støttestangen som klikprofilerne sidder fast på, er som standard ikke en del af stangsættet, men derimod en del af vintersikringen, som man kan tilkøbe til teltet.

Billede5Støttestangen mellem vindue og dør.

Som tilkøb har vi valgt at få en dørmarkise med. I et universaltelt går man nemlig ind af gavlene, og i regnvejr kan det derfor let dryppe en del lige ved indgangen.
I de nye Universalteltet har man nu lavet en løbegang til vulstsnor, som man let sætter i, og dermed kan montere sin dobbeltskinne, hvori man forbinder dørmarkisen teltet.

Billede6Dørmarkisen sættes let på teltet og giver en dejlig tør indgang.

Der er dog et punkt som dørmarkisen falder igennem på, og det er længden på de lodrette stykker, de er helt enkelt for lange. Den parcel vi ligger på, skråner faktisk lidt nedad, hvis den ikke havde gjort det, havde vi været nødt til at grave hul for at kunne pløkke dørmarkisen fast.

Billede7På afstand står dørmarkisen pænt og nydeligt

Når man kommer tættere på, kan man tydeligt se, at det nederste stykke af markisen, er helt nede på jorden, faktisk så langt, at vi måtte pille pløkstroppen af, og pløkke direkte i D ringen.

Billede8Pløkken sidder direkte i D ringen.

Man kan naturligvis hæve de lodrette stænger, og dermed få dørmarkisen lidt fra jorden, men det giver så et helt andet problem, nemlig at de lodrette stykker bliver trukket ud fra teltet. Det ser for det første tosset ud, og det gør også at de ikke har nogen virkning på at holde regn væk fra siderne.

Billede9Her er stængerne hævet så den nederste kant af dørmarkisen er oppe i en højde hvor man kan få strammet siderne op i pløkstropperne. Det ser ikke særligt smart ud.

Alt i alt er vores første indtryk efter at have fået teltet op, og tilbragt et par weekender med det, meget positive, det er lyst og nogle dejlige farver. Som sagt så er det hele jo nyt endnu, og vi skal nok lige vænne os til at der ikke er helt så meget plads som vi er vant til. Til gengæld så behøver vi ikke være så nervøse for om der skulle komme en gang sne i ydersæsonerne, da teltet er bygget til at klare dette. Samtidig så er teltet også meget hårdfører over for vind.

Dette var del 1, der vil komme flere artikler om vores oplevelser med at bruge et universaltelt som standtelt.

Isabella Universal 420 som standtelt - Del 2 | Isabella Universal 420 som standtelt - Del 3