Billede1
Vi skal i år teste Isabella Prisma Seed. Prisma er ikke et nyt telt, men denne model af det store fortelt er ny. Den første model af Prisma, havde andre farver, nemlig mocca, seed og coal. Den nye model, som vi her tester hedder Prisma Seed og har til forskel fra forgængeren farverne granite, steel og seed.

Forteltet her er det største af sin art, hele 4 meter i dybden. Dette er ikke set siden engang i 70’erne hvor man også havde lavet et fortelt på 4 meter i dybden. Har man prøvet og gå fra fx et 2,5 meter dybt fortelt og til et 3 meter, så ved man at den halve meter giver rigtig meget. Men og gå fra et 3 meter telt til et 4 meter telt, det føles som at gå fra en 1-værelses til en større murermester villa.

Lad os først slå en ting fast, Isabella Prisma er et fastliggertelt, det vil være meget få som vil slæbe så mange kg med sig på en 3 ugers sommertur.

Lidt fakta om teltet:

Teltet er lavet, som stort set alle andre Isabella telte, af 295 g/m2 Isacryl og taget af 285 g/m2 Isaroof, hvilket giver et godt acryl telt, med et rigtig godt indeklima. Dette kombineret med en stærk og rengøringsvenlig overflade. En forskel på dette telt i forhold til øvrige, er at dette telt udelukkende kan købes med Megaframe stænger.

Billede2Megaframe stænger, med dobbelt skruelåse. En smart lille detalje, selve gevinddelen hvor vingeskruen sidder i, er også metal, og derfor ekstrem stærk.

Men hvor meget vejer alt dette? – teltet som vi her tester er i A målet 1000 en meget gængs størrelse. Skal vi splitte det lidt op, så kan vi sige at kassen med teltdugen vejer 33 kg, denne indeholder så også pløkker og lidt andet, så ca. 30 kg teltdug. Stængerne er dog det tungeste, og kommer derfor også i 3 kasser, kasserne vejer henholdsvis 22, 28,2 og 22,5 kg, totalt 73 kg stænger.

De fleste vil sikkert straks tænke, et så stort telt kræver mangt og meget for at få dette op og stå. Til det kan vi kun sige, nej det er ikke mere vanskeligt eller krævende end ethvert andet fortelt. Selvfølgelig med den lille forskel at stængerne er lidt tungere.

I det følgende vil vi komme ind på ”Det inderste tagkryds”, på billedet herunder kan man se begge tagkryds, og det inderste er markeret i rød cirkel.

Billede3
Billede4Som altid er der en god og let overskuelig vejledning med.
Hvis man syntes det ser uoverskueligt ud, og måske gerne vil have lidt ekstra information, så kan Isabellas hjemmeside varmt anbefales, der ligger gode videoer, hvor man i ro og mag kan sidde og se teltet blive rejst.

Opsætning af teltet.

Men lad os få teltet rejst – Vi starter som vi altid gør, nemlig og ligge stængerne ud, så de er lige ved hånden. Teltdugen vejer som sagt omkring 30 kg, og vi har derfor valgt og lyne gavle og fronter af, det gør teltdugen noget lettere og trække i skinnen, men også og arbejde med. Dette gør vi altid når vi sætter et telt op, men det er selvfølgelig smag og behag.

Når teltet er kørt i skinnen, så er det egentlig blot og bygge det op, fra vognen og ud til det inderste kryds. Det lyder måske svært, men vi har aldrig prøvet og sætte hverken Penta eller Prisma op før, men det er nu ganske let og enkelt.

Billede5Her har vi bygget første del af stellet op, nemlig fra vognen og ud til det første tagkryds, samt hjørnestænger. Teltdugen som er hængt op, tilhører de forreste hjørner som vi ikke er nået til endnu.

Når først at man har bygget den første del op her, så er det bare og klø på. Den medfølgende tegning er super god og det er let og se hvad stænger der skal bruges hvor og i hvad rækkefølge.

Stængerne er som sagt ikke de mindste, og de skal selvfølgelig strammes godt ud. Til det formål er der i en af kasserne medleveret en Herkules triple.

Billede6Herkules Triple, et virkeligt effektivt værktøj til korrekt opspænding af teltet.

Som navnet angiver kan denne Herkules bruges på 3 forskellige stangtykkelser. Man ændrer let og ubesværet tykkelsen, ved blot at dreje på det ”trekantede” hjul. Når man har sat Herkules’en på stangen, så skal låsen blot låses, og man kan nu udspænde stangen.

Billede7Herkules triple låst fast på stangen.

Skal vi komme med et lille øf, så må det være at den lås der sidder på Herkulesen kræver rimelig godt med fingerkræfter. Dette kunne man måske kompensere for, ved at lave låsehåndtaget lidt større, så der var lidt mere og få fat i. Men alt i alt et genialt stykke værktøj.

Der er et par rigtig smarte detaljer, som vi gerne vil fremhæve. Den første er hjørnerne, her har man været så forudseende og svejse et øje på begge sider af stangen, og hvorfor er det så smart? det er det, fordi at man på denne måde kan bruge krydset i begge ender uden og tænke over det. Samtidig så gør det at man kan sætte en ekstra stang i loftet og ud til krydset.

Billede8Smart detalje, der er øje på begge sider, så hjørnet kan bruges i begge ender.

En anden smart detalje, er måden man har lavet tilkoblingen af skråstangen, fra det inderste kryds og ud til hjørnet.

Billede9En god detalje, på den måde som stangen bliver sat fast, vil den aldrig kunne hoppe ud af sin holder, med mindre selvfølgelig stangen falder ned.

En anden detalje som siger noget om de innovative tanker designeren har gjort sig, på begge frontstykker er der lavet fodstropper, så teltet er fra starten forberedt for en ekstra støttestang i fronten. Har man meget vind ind på fronten kan det give rigtig meget og sætte en ekstra støttestang på, det støtter og stabilisere fronten rigtig meget. Agter man og bruge teltet i ydersæsonen, hvor der kan være risiko for sne, så er disse ekstra støttestænger næsten uundværlige.

Billede10Fodstropper på frontstykkerne, så man let kan sætte ekstra støttestænger op.

Som sagt så er der på Megaframe stellet dobbelte skruelåse. Der er er dog enkelte steder på teltet hvor det ikke er nødvendigt med megaframe. På disse steder har man i stedet valgt og bruge ordinære zinox stænger, som jo også er meget stærke. På de steder hvor man har brugt ordinære zinox stænger, sidder der T-Rex låsebeslag på. Disse beslag har vi tidligere haft glæde af på vores Universal 420. De er utrolig lette og arbejde med, men samtidig er super stærke og holder stangen uden problemer.

Billede11På visse punkter, fx i udhænget, bruges der ordinære zinox stænger med T-Rex låsebeslag.

Et telt som dette, skal som alle andre telte, naturligvis også have noget stormsikring. Vi har valgt og bruge Isabellas egen stormsikring, og sætte den indvendigt. Da vi har trægulv er der i gulvet skruet nogle forankringskroge i gulvet, i disse er stormsikringen sat fast, og op omkring hjørnerne på stellet.

Billede12

Billede13
Som en ekstra sikkerhed, har vi i de forreste hjørner, og midten af fronten, en bardun, som er sat fast i jorden med de lange jernspyd som normalt hører til Isabellas stormbånd (dem vi har brugt indvendigt).

Skulle vi komme med et ønske, så vil det være en god ide og sætte Typoon stormforandring på teltet, fx ved de forreste hjørner og måske på fronten. Disse har vi erfaring for at være rigtige gode til at holde på teltdugen. Det kan vi selvfølgelig delvis kompensere for, nemlig ved at vi har sat de udvendige barduner igennem hullet i teltet, hvor udhængsstængerne går igennem. Men det vil stadig være bedre med Typoon forankringer.

Billede14Barduner udvendigt.

Billede15Så er teltet oppe.

Mange vil sikkert spørge - hvor lang tid tager det og sætte dette store telt op? - Vi skulle både have bygget gulvet lidt om, og tage billeder osv, men hvis man trækker disse ting fra, så tager det ca. 1 time til 5 kvarter og sætte det op, og skal man have pløkket vil det jo nok tage et kvarter mere.

I de næste artikler vil vi kigge nærmere på stangsættet, tilbehøret til Prisma, og selvfølglig en masse mere omkring vores erfaringer med dette telt.

Læs også: Test af Isabella Prisma Seed -  – Et kig på detaljerne - del 2 | Test af Isabella Prisma Seed – Bare ét telt eller? – Del 3 | Test af Isabella Prisma Seed – finesser og muligheder – Del 4 | Test af Isabella Prisma Seed – Nedpakning og konklusion – Del 5

Se teltet på Isabellas hjemmeside, samt det tilbehør som kan tilkøbes.