Billede1

Rigtig mange campister og andre friluftsmennesker har en varmekilde med på tur. Mange bruger en petroleumsovn eller en gaskatamin, som er utrolig effektive hvis man er i et lukket rum som fx et fortelt. Men hvad nu hvis man fx opholder sig under et solsejl eller parasollen hjemme på terrassen, så er disse ikke særlige effektive. Men hvad er alternativet?

Alternativet hedder terrassevarmer – Elektrisk terrassevarmer – De fleste vil med det samme sige, det er for dyrt i brug. Men er det nu det? Vi vil i denne artikel teste to modeller fra Hortus Living, og herunder kigge på hvad disse produkter kan byde på.

Disse alternativer vil naturligvis også med stor fordel kunne benyttes i forteltet, da de ikke udleder kondens som både petroleumsovne og gaskataminer udleder. Og sidst men ikke mindst, så er der ingen røggasser som er hårde ved både stof og imprægnering.

Fordelen ved at bruge disse terrassevarmere er at de opvarmer det som de rammer, og ikke luften omkring sig. Hvis man sætter en petroleumsovn ud under sin markise, så vil kun dem der sidder lige rundt om ovnen få glæde af varmen, og der vil være en ret stor spildprocent af de produceret varme, det samme vil gøre sig gældende for gaskataminen.

Teknikken bag…

De bølger som varmerene bruger, inddeles i 3 kategorier:

Lange infrarøde bølger:
Disse varmer mest luften, vinden blæser varmen væk, og giver dermed en udnyttelsesgrad på kun 40%

Medium/Korte infrarøde bølger:
Varmer luft og personer, lidt spild til vinden, giver en udnyttelsesgrad på 80%

Korte infrarøde bølger:
Varmer mest personer, føles som når solen bryder frem fra en sky, giver en udnyttelsesgrad på 90-92%

Selve røret som giver varmen findes også i forskellige former:

Halogen/infrarød:
Halogen betyder at røret er fyldt med halogen, som gør at glødetråden holder længere (modsat en glødelampe som er lufttom)

Infrarød betyder at Quartz røret udsender infrarøde stråler A, B og C i forskellige blandingsforhold. Kombinationen giver strålernes farve.

En sidste ting, ret teknisk som vi kigger på er opstartstiden, her tænkes på hvor hurtigt varmeren er oppe på max effekt:

Gasvarmer: Ca. 10 min.
Carbon rør: Ca. 3 min.
Klar halogen: Ca. 5 sekunder
Golden Tube: Ca. 1 sekund

Til information og sammenligning, så udsender en gasvarmer lange bølger, og har dermed en meget lav energiudnyttelse. Samtidig så udleder en gasvarmer ca. 3 kg CO2 pr time, hvor en typisk El varmer udleder 1 kg. Pr time.

Hortus UFO

Den første vi kigger på er en Hortus UFO, som er en hængemodel, med en effekt på 2000W, modellen her har også lys indbygget, og kan betjenes både via fjernbetjening og på touchknappen direkte på apparatet.
Modellen her er udstyret med et infrarød Halogenrør, med korte bølger og en udnyttelsesgrad af energien på 80%. Der opnås fuld effekt på ca. 5 sekunder.

Teknologien gør at kroppen bliver ”ramt” af de infrarøde stråler, som opvarmer blodlegmerne i kroppen, og på den måde varmer personerne op.

Billede2Hortus UFO anvendes her under solsejlet

Det at varmeren har en effekt på 2000W betyder at den bruger 2 KWh pr time. Det kan umiddelbart lyde af meget, men hvis man begynder og omregne, så er det faktisk ikke voldsomt, og den giver en rigtig god varme. Formen på varmeren giver samtidig en rigtig god spredning af varmen. Denne model har en funktionstid på 5000 timer.
Af andre specifikationer kan det nævnes at denne model er IP54 godkendt, så den må og kan bruges både inde og ude.

En anden smart detalje er ophænget, varmeren er ophæng i et stålwire ophæng, som samtidig let kan ændres i højden. Det foregår via den lille gennemløsstykke som wiren går igennem og helt uden værktøj.

Billede3I ophænget kan man trinløst og uden brug af værktøj hæve og sænke varmeren. En smart og god detalje.

Har man ikke brug for varme, kan denne model også bruges som lyskilde, med de 3 indbyggede LED lys.

Lampen er desuden meget let og have med, da den kun vejer 2 kg, og har en diameter på 51cm.

Billede4

Billede4aFjernbetjening til både tænd og sluk af varme og lys.

Hortus ”under bord”

Den næste model vi kigger på er en Hortus ”Under bord” model. Dette er en gulvmodel som er beregnet til at stå under bordet og give en behagelig varme til ben og fødder.
Denne model er med Golden Tube teknologi, som gør at den udnytter energien med helt op til 92%.


Billede5Hotus ”Under bord”, passer perfekt under stort set alle borde.

Varmeren her er som sagt udstyret med Golden Tube teknologien og korte bølger, som giver en ekstrem høj udnyttelsesgrad af energien. Forbruget på denne varmere er 800W hvilket vil sige at den bruger 0,8KWh pr time, altså ikke engang 1 KWh i timen!

Varmeren har en højde på kun 65cm som gør at den kan gå ind under stort set alle borde, og giver en behagelig varme til fødder og ben.

Og skulle du nu tænke, hvad nu når lille Viggo på 2 år kommer kravlende og rører ved apparatet? – også her er den gennemtænkt, da apparatet er udstyret med både væltesikring og en overflade, som gør at man ikke bliver forbrændt.
Væltesikringen er helt enkelt en funktion der får apparatet til at gå ud, når den tippes, og den tænder ligeledes automatisk når den rejses op igen.

Overfladen som gitteret er forsynet med, gør at selv om den har stået tændt længe, så kan man røre ved det, man kan selvfølgelig mærke varmen, og som en naturlig refleks slipper man igen, men man vil ikke blive forbrændt – Det er smart.

Billede6Overfladen gør at man kan røre ved gitteret uden at blive forbrændt.

billede7aKan det nu passe? – ja det kan det, det er varmt, men man får ikke forbrænding. Da man helt naturligt slipper igen.

Varmeren her er udført i et solidt design med en fod af rustfrit stål, men på trods af dette så har den en besked vægt på 3,2 kg. Denne model er IP55 godkendt, hvilket vi sige at den kan stå ude i regnvejr.

billede7Hortus Under bord varmer, vedligeholdelsesfri, og med en funktionstid på op til 7000 timer.

I vores lille test her, har vi som sagt brugt begge varmere under et solsejl uden front, og temperaturen denne aften var kun ca. 8 – 9 grader.
Begge modeller er gode på hver sin måde, skal vi drage en overordnet konklusion må det være at den lofthængte UFO model gav det bedst resultat, men den har så også væsentlig flere watt og gøre godt med.
Men sidder man fx i forteltet og blot skal have et lille supplement til varmen, så er der ikke nogen tvivl om at Under bord modellen er et rigtig godt bud. Igen her skal man forholde sig til temperaturen og det faktum at den ene er placeret under bordet og den anden over. Og sidst men ikke mindst, så har mennesker forskellige opfattelse af varmen.

I Hortus Living programmet, findes der dog også andre lofthængte varmere, som udnytter den samme teknologi som Under bord modellen, nemlig Golden Tube med korte infrarøde bølger, og som tager knap så mange watt som UFO modellen.

Slutligt så husk at der findes rigtig mange forskellige modeller og typer på markedet. Varmeren kan have både korte, mellemlange og lange infrarøde bølger, hvilket har stor indflydelse på hvor effektiv varmeren er.
Samtidig findes der flere forskellige typer af rør som igen har indflydelse på hvor hurtige de er til at varme op, fx vil et rør som det der sidder i denne Under bord model, opnår fuld power i løbet af få sekunder, hvor at en varmere med fx carbon rør først vil opnå fuld effekt efter flere minutter og har en udnyttelsesgrad af energien på ca. 60%

Der kan ligeledes være meget store variationer af levetiden.

Har du lyst til selv og lege videre med tallene, så svare 1 kg. gas til 13,95 KWh, og udnyttelsesgraden på en gasvarmer er typisk omkring 40%, 1 KWh hjemme i privaten koster i snit 2,20,- og ved fx den sidstnævnte varmer er udnyttelsen af energien 90 - 92%.

Hortus Living distribueres af det danske firma NSH Nordic A/S, på hjemmesiden nshnordic.com kan man se det bredde program af terrassevarmere, og samtidig kan man ligeledes se en oversigt over forhandlere af produktet.